Bibliotek og lover

Visste du at vi har en folkebibliotekslov i Norge? Det er ganske mange fine ting i den: folkebiblioteket skal være en arena for offentlig samtale og debatt. Men også at bøker og andre medier skal stilles til gratis disposisjon for alle som bor i landet.

Folkebiblioteket skal legge vekt på kvalitet, allsidighet og aktualitet. Når jeg kjøper inn bøker til biblioteket, tenker jeg litt på dette. Det kan fort vært enkelt å kjøpe inn det jeg vet blir lånt ut mange ganger. Det som vil gi utslag i statistikken. Det folk forteller meg at de ønsker at jeg kjøper inn.

Men da forsvinner mangfoldet, og allsidigheten i samlingen. Da mister vi kanskje muligheten til å plutselig oppdage noe ukjent som treffer oss?

Kulturrådets innkjøpsordninger for norsk litteratur gjør at biblioteket får tilgang til annen litteratur enn bare det de innkjøpsansvarlige på biblioteket kjøper inn. Det kvalitetsvurderes på sentralt hold.

Samtidig, for å få disse gratis bøkene (for bibliotekene) skal det formidles aktivt.

Og da må man kjenne det man har. I de færreste bibliotek er det å lese bøker noe man som ansatt får betalt for å gjøre – som jo egentlig er helt på trynet.

Jeg hadde nok ikke kjøpt inn denne boken av Ragnar Hovland selv – etter en traumatisk opplevelse med Mercedes på ungdomsskolen… Men når den var på hyllen, og jeg har lest den (og likt den) vil jeg jo anbefale den videre til besøkende.

Skribent: Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.