Hertugen av Edinburgh

Jeg var over-gjennomsnittet interessert i de kongelige. Hovedsaklig fra et historie-perspektiv, med seder og skikker som er involvert. Jeg har vært aktiv deltager på internettfora om emnet, og har hatt blogger om emnet.

Det som hovedsaklig stoppet det, var start på fulltidsjobb etter studiene, og at det å være så involvert i et emne, nesten blir en egen jobb i seg selv. Det tar sinnsykt med tid, og for å ha en suksessfull blogg (hvertfall på det tidspunktet) burde det også være bilder.

Anyways. Tilbake til dagens tema. Hertugen av Edinburgh døde i dag, etter sykeleie. Han ble 99 år gammel. Han har vært sånn «grumpy, old man» som jeg personlig har synes har vært en berikelse når man følger de kongelige. Artiklene som kommer ut i dag, som jeg har lest, har vært repeterende, og kanskje ikke alltid helt like nøyaktige som en skulle ønske.

Men det som kanskje har vært mest spennende har vært historien om livet hans. Fordi, bare det å være født inn i en kongelig familie som blir avsatt (1924) (og påsatt (1935), og avsatt(1973)) i seg selv, gjør at du automatisk blir mer interessant for sånne som meg som liker trivia.

(Det følgende er basert på gjennomlesning av diverse biografier som er utgitt om prinsen over de siste årene.)

Prins Philip (eller Philippos som han vel egentlig ble døpt.) ble født på Korfu i 1921. Yngst av fem – nærmeste i flokken var storesøster Sophie som var ca. 7 år eldre – var han ikke gammel før familien måtte flykte fra Hellas. Philip har selv sagt i intervjuer at han ikke snakket mye gresk, og hvis han følte seg som noe, så var det dansk. Bestefaren, kong Georg I av Hellas, var nemlig den danske prins Vilhelm før han ble valgt til konge. (Og fordi det å bli konge i Hellas, selv da, ble forbundet med usikkerhet, ble det bestemt at Vilhelms etterkommere også skulle være prinser/prinsesser av Danmark.)

(Illustrasjonsbildet er fra Glücksburg slott – hvor Christian IX som var prinsens oldefar, kom fra.)

Prins Philip var dermed i arverekkefølgen til den danske tronen. I tillegg til at han, gjennom farmoren, var etterkommer etter Nikolai I av Russland, så var han jo også etterkommer etter dronning Victoria på morssiden. (Mormorens søster, var tsarina Alix av Russland, som ble drept i 1917, og prinsen bidro med DNA til testing av etterlevningene som ble funnet.)

Historiene om hvordan han traff sin kommende kone, forholdet til ungene, og så videre, blir fortalt og gjenfortalt.

Jeg anbefaler flere av bøkene om ham – som en motvekt til det som blir skrevet i avisene. Jeg anbefaler å søke i Biblioteksøk, og å bestille bøkene til henting på ditt lokale folkebibliotek hvis de finnes i bibliotek i Norge. (Lenkene under går til Amazon.co.uk, og hvis du klikker og kjøper kan jeg få en liten provisjon.)

Biografien om hans mor:

Den unge Prins Philip:

Om han og hans kone.

Skribent: Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.